Buğünkü yapılanlar eşimin hafta sonu Assos dönüşü getirdiği organik sebzelerden çeşitleme oldu.Allahtan eve gelmeden önce istediği kadar alsın diye torbaları anneme götürmüş.Hepsinden azcık yolla dedim anneme ,zaten fasulye yemeği tencerede yeni pişti ,buzlukta da yer kalmadı.bari turşu yapayım.aslında her kış kayınvaldem Rize den yollar fasulye ve pazı turşumu ama o gelene kadar azcık bende yaptım.
Fasulyeler kaynar suya atılıp biraz haşlandı.(diri kalacak)
soğuk suya alındı..
Kavanoza yerleştirip aralarına sarımsak soktumenüstüne de iri bir sarımsağı ezip koydum.ölçü olması için kavanozu suyla doldurdum ve geri bir kaba boşaltım.kaptaki suya tuzu ilave edip tekrar kavanoza koydum ve ağzını kapadım.Bu arada bildiğim kadarıyla sirke koyulmadan yapılan tek turşu fasulye turşusu.
Ayrıca gelen patlıcanlardan birkaçını fırında közledim.sapından tutarak güzelce soydum.(suyun altında değil, bıçağın ucuyla kabuğunu kaldırarak)
Doğradım, bol sarımsak, şirke ve sızma zeytinyağı ile harmanlayıp yarın yemek üzere dolaba kaldırdım.
Ne diyim bize afiyet olsun...
afiyet bal şeker olsun bende fasulye turşusunu çooooooookk severim bu arada:))
YanıtlaSilAmerikaya gelirken fasulye tursusu ve dondurulmus karniyarik getirmeyi unutma cancanim vallahi sahane olur agzimizin tadi yerine gelir :)
YanıtlaSilne güzeldir tadı kimbilir..
YanıtlaSilayy ne yenirdi şimdi olsa ya can....
Elinize sağlık afiyetle yiyin..Bende dün bir kavanoz kadar kurdum,üç dakika kaynar suda tuttum
YanıtlaSilsonuç fasulye ezilmiş :(ama inat ettim bi kavanoz yaptım..Sirke konulmadığını ilk defa sizden duydum neden?
nette okurken hep sirkeli okudumdu ama:(
Sevgiyle kalın..
Zamanı gelince afiyetle yiyin inşallah...
YanıtlaSilBabanne
birgülcüm adresini bildir yeter canım
YanıtlaSilhandanım ben amerikaya hamsi getirmiş kadınım unuttun galiba..:)
yaban gülü ve figen ablacım teşekkür ederim.
noyumberry, çevremdeki karadenizlilerden öyle öğrendim ama bence de fasulyeye yakışmaz.ben birde lahana turşusuna pek fazla koymam ,yakıştıramıyorum nedense..